Csokonai Vitéz Mihály díjas Holló kör

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a Magyar Kultúra Napja alkalmából kulturális elismeréseket adott át a Petőfi Irodalmi Múzeumban, csütörtökön (2012.jan.19).

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a nemzeti erőforrás miniszter díjakat adományoz a kultúra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóknak, könyvtárosoknak, a kultúra pártfogóinak valamint a kultúra támogatóinak, a kiemelkedő munkát végző közművelődési intézmények pedig Minősített Közművelődési Intézmény címben részesülnek.

1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását. Erre emlékezve 1989. óta minden évben ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

fotó: Árvai Károly

Halász János ünnepi beszédében elmondta: Kölcsey verse átélhetővé tett olyan elvontnak tűnő fogalmakat, mint amilyen a nemzet és a szabadság. A szabadság a választás lehetősége ahhoz, hogy átalakítsuk a világot, hogy megújítsuk Magyarországot és újragondoljuk a hagyományt, melyet örökül kaptunk. Felelősségteljes munka ez, melyet összefogva kell elvégeznünk – hangsúlyozta. Rámutatott: a díjazottak munkájukkal segítenek a kultúrát beépíteni mindennapjainkba, és ennek a munkának a viszonzásaként díjazza őket a közösség.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság közleménye és a díjazottak névsora a csatolt dokumentumok között olvasható.

(kormany.hu)