Dulity Tibor

dulitytibor

SZAKMAI ÉLETÚTJA (1935 – 2005)

Született Bácsalmáson.
Tanítóképzőt végzett Debrecenben. 1953-ban kezdett festeni.

Több mint 100 kiállítása volt belföldön és néhány külföldön is.
Jelentősebb kiállításai Kiskunfélegyházához kötődnek.
1995 és halála közötti időben elsősorban tematikus kiállítások a Városi Galériában, retrospektív kiállítása a Kiskun Múzeumban (2003.)
Szerepeltek képei a Nemzeti Galériában, Országos Grafikai és Önarckép Biennálékon, rendszeres résztvevője volt megyei Téli Tárlatoknak, valamint a Balaton és Mezőgazdaság a Művészetben országos kiállításoknak.
Több tucat alkotást adományozott közintézményeknek (színház, iskolák, könyvtárak, művelődési otthonok).

2004-ben közel másfél száz alkotását (szobrok, festmények, grafikák) szülővárosának adományozta, amelyből Bácsalmás városa állandó kiállítóhelyet hozott létre, a ”Dulity Tibor Képtárat”. Műterme folyamatosan megtekinthető Jakabszálláson.

Alkotói tevékenysége mellett számottevő közösségi, művészetszervezői, nevelői munkássága is.
Alapítója a Kecskeméti Képzőművészek Szövetségének.
Megyei képviselője volt Bács-Kiskun megye képzőművészeinek az Amatőr Képző- és Iparművészeti Tanácsban, alapító tagja és 11 éven keresztül első elnöke volt a Szabad Képző- és Iparművészek Országos Szövetségének (ma OKIT)
Tagja volt a Műhely Művészeti Egyesületnek.
Több mint 30 éven át segítette a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművészeti Közösség szakmai és társulati tevékenységét.
Szociológiai felmérést végzett Bács-Kiskun megye autodidakta alkotói körében, segítette kiállítóhelyhez való jutásukat, nyitotta meg kiállításaikat, szakmai tanácsokkal segítette munkájukat. Két alkalommal, mikor Kecskemét adott otthont az autdidakták országos kiállításainak és találkozóinak, egyik alappillére volt a rendezvények sikerének.
12 éven át, haláláig művészeti vezetője volt a Jakabszállás-FülöpJakab térségében szervezett Táj-Kép-Festő Alkatótábornak. Szakmai tanácsokkal segítette a tiszaalpári tábor munkáját, a nemesvámosi tábor indulását.

Elismerései:
1984-85-ben elnyerte a SZOT Művészeti Ösztöndíját
1988. Közművelői munkájáért ”Kiváló Népművelő” kitüntetés
1990. Bácsalmás város Művészeti díj
2002. Kiskunfélegyháza Művészeti díj
2005. Bácsalmás Díszpolgára (posthumus)
2005. Bács-Kiskun megye Művészeti díja (posthumus)

Dulity Tibor — életrajz —klikk

dulity_tibor_2015_0228_cifrapalotaduliplakat_2015_0315