Török Tamás kiállítása / 2013

A megnyitón elhangzott Molnár István ismertetője:

‘Kezdjük a tényekkel:

2011kiallitas_toroktamas_2013-től művészeti vezetője a Tiszaalpári Alkotótábornak
1994-től tagja a Holló László Képzőművész Körnek.
2011. Alapítója a Gerje Alkotókörnek
2003-ban fejezte be tanulmányait rajz-vizuális kommunikáció szakon az egri Eszterházy Károly
Tanárképző Főiskolán, továbbá
2011-ben  a Nyíregyházi Főiskola vizuális- és környezetkultúra szakán mestertanárként végzett
Szerepelt a Gyergyószárhegyi művésztelepen (2003)

Fafaragásával, többek között a 2005-ben felavatott emlékművel Törtelen találkozhatunk,
valamint szerepelt egy Nemzetközi fafaragó Szimpóziumon is (2007), az osztrák Paudorf-
ban, ahol is látható a pályaműve.

Tapasztalataim szerint az egyéni kiállítások szerény száma nem szokott egyezni a művészi minőség fokával. Nem mérvadó szempont. Most, Tamás kiállításán úgy érzem elmondhatom ezt.

Általában nem szokásom a csoportos kiállításokat említenem, de itt most kivételt teszek.

2000. Miskolci Grafikai Biennale
2003-2004. Kortárs Költészet és Kortárs Grafika, Budapest
2004. Nemzetközi Mail Art Kiállítás, Nagyvárad-Kaposvár
2008. Kisgrafika Biennale, Budapest
2008. Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás, Kiskunfélegyháza
2009. 7. Országos Groteszk Biennale, Kaposvár
2013. VI. Ikonográfiai Biennálé, Kecskemét (megnyitó: 2013. március 14. 17 óra)

Választ kapunk kérdésünkre – miért nem jelentkezik Tamás gyakrabban önálló kiállítással? – mert mindezen csoportos kiállításokon való  részvétel emelt rangú szakmai elismerésnek minősül. És egy-egy mű létrejöttét Tamás nem bízza a véletlenre, értem ezalatt a “majd csak jó lesz valahová, valamikor, valakinek” nem létezik nála.  Ezzel a gondolattal már az alkotói módszerre, módszerességére világítottam rá, melyről nemsokára bővebben is beszélnék, de előtte igazolásképpen a módszerességre a következő szakmai elismerések bizonyítékaként a következő díjak jogos tulajdonosa:
Művészeti Olimpia, Békéscsaba 2001,
Genius Európa díj, Budapest 2004,
Magyar Grafikusművészek Szövetségének díja, Budapest 2006

Egyéni kiállítással legutóbb épp Kiskunfélegyházán 2011- ben a Művelődési Házban mutatkozott be grafikai munkáival, valamint bemutatkozott az alma máter Egerben és Nagykőrösön is. A bevezetőben hallhattunk Tamás életútjában szobrászi kibontakozást, mondhatom, hogy grafikai kiteljesedést, de meg kell említenem a festői vonalat is.

Egy laikus számára mindezen pályák bejárásához egy-egy életút is kevés lenne. Akár egyet is érthetnék, de Tamást, ahogy ismerem, ahogy  megismertem – mindig is a szakma iránti alázatosság jellemezte. Mutatkozzon az meg az egy vázlatrajzban, egy eltökélt gondolatot életre hívó metszet elkészítésében, vagy egy festmény alkotása közben. Mindezek közös gyökere a tehetség, az elszántság, ambíció mellett a legfőbb gyökér a szakmai alázat. Ugyanis csakis annak a munkásságnak lehet hosszú élete, melyik nem szűkölködik ezzel a tulajdonsággal.

A sokféle technika, stílus használata erősíti Tamás egyéni stílusát. Nem jellemzi a csapongás – minden eszköz, ami a keze ügyébe kerül úgy dolgozik mint a kisangyal. Az a tipusú alkotó ember, aki minél többet ismer meg a világból, minél többet tapasztal, annál edzettebb lesz, munkáit a tisztaság, az egyszerűség felé vezeti.

Szorosan nem tartozik a megnyitóhoz, de kihasználom a nyilvánosság adta lehetőséget. A Holló László Képzőművész Körnek ilyen művészeti vezetőre van szüksége. Akiben a szakmai tisztelet, az alkotótárs, a nyitott gondolkodó, a barát, egy határozott jellemben találkozik.

Köszöntöm körünkben Török Tamást.

Ezennel a kiállítást megnyitom.”

Molnár István

2013. március 15.