Leopold Bloom Art Award

EREDMÉNYHIRDETÉS
ACAX_LEOPOLD BLOOM YOUNG VISUAL ART AWARD
2020

A döntősök listája és egyszersmind a győztes személye is kiderült: az idén Kis Judit nyerte az ACAX_Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. A díj további döntősei Fridvalszki Márk, Molnár Zsolt, Szabó Kristóf KristofLab és Kútvölgyi- Szabó Áron voltak.

Az ACAX / Független Képzőművészeti Műhelyek Ligája Alapítvány és a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány közösen hirdetett pályázatot a díjra. A díj nyertese lehetőséget kap a New York-i Residency Unlimited három hónapos (2020. szeptember – november) műteremprogramjában való részvételre. A műteremprogram megvalósítását a New York-i székhelyű Trust for Mutual Understanding támogatása teszi lehetővé.

A díjra, csakúgy, mint korábban, az idén is 22 pályázat érkezett. Vagyis talán kijelenthetjük, hogy a pályázási kedvet nem befolyásolta túlságosan a rendkívüli helyzet. A díjat ebben a formájában két évvel ezelőtt hirdette meg közösen a két művészeti szervezet, s e lépéssel Magyarország is csatlakozott a közép- és kelet európai régió egyéb országainak hasonló „fiatal” díjait összefogó hálózathoz, a Young Visual Art Awards-hoz. A portfóliókat és munkaterveket egy három főből álló nemzetközi zsűri szelektálta. A zsűri tagjai korábban még nem találkoztak egymással, s találkozójuk idén is sajnos csupán online módon valósult meg. Amy Mackie kurátor, a New Orleans-i Parse Nola műteremház vezetője, Hugh Mulholland kurátor a belfasti MAC vizuális művészeti részlegének a vezetője és Krzysztof Gutfranski művészettörténész, kurátor a varsói Obieg magazin főszerkesztője az egyedi zsűrizési folyamat után egy online eszmecsere során hozta meg a döntését a közös shortlistről, és végül egyhangúlag a győztes személyéről is.
A zsűri indoklásában Írország elnökét, Michael D. Higginst idézte, aki a “sebezhetőség globalizációjaként” definiálta a világjárványt. Így fogalmazott: „Meg kell most ragadnunk, azt, amit én »állampolgári pillanatnak« nevezek, és azt, hogy úgy hagyjuk majd magunk mögött a jelenlegi helyzetet, hogy közben újra felfedezzük képességünket az empátiára és a törődésre, amit az extrém individualizmus javára talán elhanyagoltunk.”
A zsűri úgy gondolja, hogy Kis Judit vágya a „sebezhetőség megragadására” és ezirányú kutatásai különösen találóak ebben az időszakban.

Gratulálunk a nyertesnek és a döntősöknek, s köszönjük minden pályázónknak a remek pályázatokat!

Post Categories: díjak