† Vincze László

Elhunyt Vincze László festőművész

“Milyen lehet a te szemed belül?
Ahogy a világra most ráderül:
A világ nézi vele önmagát.”
(Reményik Sándor: Kölcsön)
Nyugodj békében, drága apukám! ❤ Bencze-Vincze Anna

Életének 86. évében elhunyt Vincze László esztergomi festőművész.

Vincze László 1934-ben született Szamoskéren, életében mintegy 8000 festményt festett.

A debreceni Református Gimnáziumban Félegyházi László festőművész volt a tanára. Rövid ideig járt a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, majd Budapesten és Egerben végezte főiskolai tanulmányait. Alkotói pályáján Blaskó János, Jakuba János, Bíró Lajos, Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Mihátz Pál vezették.

Galgahévízen, majd Esztergomban pedagógusként dolgozott. 1964 óta Művészeti Alap, majd Magyar Alkotók Országos Egyesületének a tagja. 1959-ben a Szovjetunióba, 1963-ban Közép- és Nyugat-Európába tett tanulmányutat, 1973-ban az USA-ba, 2008-ban Ausztráliába látogatott.

Előszeretettel dolgozza fel úti élményeit műveiben. Tájképek mellett portrékat is készít. Gyakran dolgozott a Kecskeméti Alkotóházban és Zsennyén. A parasztcsaládból származó művész a természet szeretetét környezetéből hozta magával.

Legkedveltebb témái a mitológia, a biblia és az irodalom világából valók, túl azon, hogy a természetet járó festő. Az akvarell mellett más festészeti technikáknak is avatott mestere – olvasható az artportal.hu oldalon.

Munkáját a Balassa Múzeum őrzi Esztergomban.

Címlapfotó: Nyári Andrea

2020. MÁJUS 19. 17:35, KEDD | HELYI
FORRÁS: INFOESZTERGOM.HU

Pályatársa, Makray János így emlékezett meg róla:

” Vincze László, festőművész, kedves barátom 86 éves korában meghalt. Csak 4 éve ismertem. Művésztelepeken találkoztunk. Igazi, klasszikus, plain air festő volt. Nem hittem volna hogy az irodalmon kívül, valóban létezik ilyen bohém művész. Művésztelepről művésztelepre járt, az autójában tartott mindent. Ruhákat szerszámokat, festékeket, képeket. Egy két képet, szinte minden nap festett. Hatalmas komolyzene rajongó volt. Mesélt a nagy zenészekkel való ismeretségeiről. Imádtam hallgatni. Utoljára festett rólam egy remek portrét. A napokban gondoltam rá, hogy én is festek róla legközelebb. Már nem tehetem. … ” https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1916343265168625&set=a.1915532631916355&type=3&theater

Post Categories: Események, kiállítások